Меню сайту

Форма входу
Логін:
Пароль:

">Історія України » » Книги » Перший Литовський Статут

Роздел десятый

                                   Роздел десятый


О именях которые в долзех и о заставы


  1. Хто бы купил именье должное, а тот, хто долг мел, десет лет молчал.


Теж уставуем: иж коли бы хто купил какое дедицтво и держал с покоем заплатившы або не допла-тившы, а на том жебы именьи хто бы иншый долг мел первей записаный поки еще было не продано, а мол-чал бы о тот долг десет лет через давность земскую а правом не искал, тот не мает того долгу на том именьи смотреть, але мает истца у своих пенязях искати. А естли бы тот истец не мел чим платити, тогды в долгу мает его за шию приняти. А естли бы о тот долг до права позвал того, который тое имение держит, давнос-ти земское не омешкавшы, тому, подлуг запису его першого, мает держанья оного дедицтва в том же долгу мети присужоно, абы тот, который в держаньи того дедицтва, тот долг мает заплатити, а тот державца, на том, в кого купил, мает ся тых пенезей и кождого накладу доискивати, а наболей естли б того долгу и инших накладов, которых колвек на себе не принял в тот час, коли тое дедицтво записал.


  1. Хто бы именье чужое должное за свои долги взял.


Коли бы хто на вечност именья чиего закупного в недостатку другого о якие долги свои правом пе-ревел, а оное бы именье за оный обой долг стояти не мог, тогды тот, который мает большую суму, так дер-жачый, яко зыскуючый, и будет повинен другому меньшую суму отложити, а сам оное именье в обеюх су-мах держати мает, аж до выкупеня через отчича, который с права останет тому именю отчиному. А естли бы тот, который болшую суму мает, будет ли мел волю, может другому за него пенези спустити або иншому могут зостати в той же суме и тые пенези розделити.


  1. О долг, на чом хто присягнути мает.


Теж уставуем: иж кождый жалобник на шкоды свои, яко колвек ему вделаныи, так и долг власный, на который бы долг листы мел а стратил, а уставил бы на то годных светков, хто тые листы видел, тогды чим будет винен ему, мет тыми светки осветчити, а сам мает на том присягнути, а оный мает держано быти. А которые бы листы мел на долг, мает плачон быти. А над уставу, абы жаден шляхтич и мещанин не по-зычал вышей десяти коп без листу. А хто бы шляхты або хто з мещан один одному позычал вышей десяти коп без листу, а оный ему заприт, тогды право оному (не) мает допустити, одно на десет коп присягати. А што будет вышей десяти коп позычоно без листу – мает тратити.


  1. Коли бы хто реч заставную в болшой суме заставил кому иншому.


  1. Кождая застава давности мети не мает.


Хочем теж и уставляем: абы кождая застава давности земское не мает мети а ни тратити, иж вольно будет всякому дедину, отложивши перед правом пенези, а заставленых держаней дедицтва своего допустити, так за правом своим прирожоным так, яко колве инак набытым. А коли бы хто имене свое або иншую реч которую колвек свою заставил на рок мененый и хотел бы пенези его ему вернути, а заклад свой в него к собе взяти, а он бы пенезей своих в него брати не хотел, а ни закладу его ему поступити, а позван бы был ку праву, абы пенези свои взял, а он бы на року завитом не хотел стати, тогды жалобник положившы перед правом пенези, врад мает ему дати увязанье у имене, и каждый заклад свой з ураду держати мает. А естли бы оный, который имене або которые иные речы заставным обычаем закупил, на року позваном стал, тогды взявшы пенези свои и тое заставы, то есть заставы именя лежачого або рухомых речей, мает жалобни-ку поступити подлуг запису и вмовы, жадною давностью не отбываючы. А естли бы кому заставил на рок, тогды естли бы тот жив, а рок пришол, а на рок он не выкупил, тогды оный и тую заставу мает держати аж до другого року, а не мает окупати аж от року до року. Нижли естли бы тот, хто заставит, умрет своее заста-вы не выкупивши, а сын зостанет або ближний, тогды того року не мает смотрети, але припозвавшы мает пенези взяти а заставы поступити.


  1. Рок праву о заставную реч мает быти положон завитый.


Хочем теж мети и уставляем то: иж первый рок права заложоных о кождую (заставлену річ) мает быти рок завитый под страченьем права. А от кождого часу позвом будет позван тот, который заставу дер-жит, от того ж часу не мает болше казити именья а ни вживанья доходов, которых колве ся (не має) вступа-ти. Што ж бы колве после положенья позву из оного именя взял, то все мает выкупаючы ему вернути. Естли бы не мог сам врадник на котором же року о выкупенье заставы быти для которое иное потребы, тогды врадник будет моцон вместо себе человека доброго на суде посадити, который будет мети суполную моц о выкупенье застав все судити и сказывати, што право которой стороне принесет.


  1. Коли бы позвал тот, в кого застава, того хто ему заставил.


Коли бы справа кому о которую реч дедичную, то есть яко о долг позычоный або о реч рухомую за-ставленую, тот, который ку выправенью тых речей его заставленых на первом и на другом, и на третем року не стал, тот свою реч тратит. А тот, которому бы тые речи заставлены, будет моцен обернути куды хотечы.


  1. Хто бы што запродал на рок под страченьем.


Теж естли бы хто заставил кому реч рухомую на рок под страченьем, а коли бы рок пришол, а тот хто заставил не выкупил, тогды тот, хто закупил, может тые речы обернути ку своей потребе на вечность.


9. Естли бы хто заставил на рок именье, а не выкупил.

Так же именье естли бы хто кому заставил на рок под страченьем, тогды естли б рок пришол, а тот хто заставил именье, на тот рок не мог выкупити, тогды тот, хто закупил, мает обослати ближ-них, абы ближнии тое именье окупили. Пакли бы и ближнии не могли по том обослати до году того именя окупити, тогды тот, хто закупил, вечне тое именье одержит.


10. Естли бы хто заставил на рок именье и в листе описал без року не окупати.


Естли бы теж хто кому заставил именье и написал бы в листе своем, иж мают на рок окупити, а ко-ли на тот рок не окуплю, тогды до того ж року мает держати, ино таковые мают быти держаны подлуг запи-су.


  1. О именья заставные на рок.


Теж уставуем: естли бы хто заставил кому именье або люди в которой суме пенезей на рок, а за ся пенезей не заплатившы, тое именье або людми, што будет заставил в него, которого отнял до року, тогды мает заплатити гвалту тому дванадцать рублев грошей, а нам господару пртивен толко ж. А колко будет до року тые люди, колко их заставил, не робили, тогды за кождый тый день мает платити навязки шесть гро-шей за того, который будет мети волы а клячу, а за того, который пеш будет, – мает платити три гроши. Пак-ли бы тот, который заставил, хотел тые люди на рок окупити, а тот, которы закупил, не хотел пенезей своих взяти а их поступити, тогды тот мает вижа з ураду, в котором повете будет, взяти и до него ехати, абы пене-зи свои взял. Естли ж бы он пенезей взяти не хотел, тогды тот виж тые пенези воземшы до скарбу нашего дати, а его в тые люди увезати.


  1. Естли бы в люди заставные хто иншый увезал.


Категорія: Перший Литовський Статут | Додав: sb7878 (21.11.2009)
Переглядів: 255 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2017