Меню сайту

Форма входу
Логін:
Пароль:

">Історія України » » Книги » Перший Литовський Статут

Роздел девятый

                              Роздел девятый


О ловы, о пущу, о бортное дерево и озера, о боброве гоны, о соколие гнезда и о хмелища


  1. Хто бы чие ловы ґвалтом половил.


Теж уставуем: хто бы чии ловы ґвалтом половил, тогды тому, в чие пущи будет половил, мает ґвалт платити дванадцять рублев грошей, а на господара противень мает заплатити под ценою который зверь бу-дет половил, яко нижей писано. А етли бы хто стрельцов послал в чужую пущу або сам украдом зверь по-бил, тогды, естли на него будет доводом слушным переведено колко зверу вбито, таковый мает зверь плати-ти под ценою ниже написаною. А естли бы стрельца поимано над зверем в пущи, тогды мает веден быти до враду, а з ураду мает быти на смерть сказан, яко иншые злодеи. А хто бы теж у своей земли звер половил, а тот бы звер бег до чужое земли, тогды тот за своим зверем мает гонити и через чужую землю и может свой звер убити в чужой земли. А естли хто застрелил звер у своей земли, а тот звер вшол в чужу землю, тогды за своим застрелом мает ити в чужу землю.


2. Цена зверем диким.


Теж уставуем цену зверем диким: за зубра, дванадцять рублев грошей, за лося – шест рублев гро-шей, за оленя або за ланю – три рубли грошей, за медведя – три рубли грошей, а за вепра або за свиню – рубль грошей, за серну – пол-копы грошей, за рысь – рубль грошей.


  1. О борти и озера, о сеножати, хто мает в чужой пущи, яко ся мают в том справовати.


  1. Который пущу свою мает, а чужие борти в его пущи.


  1. Хто чужие озера в пущы своей половиш и сеножати покосит, што мает платити.


А хто чужое озеро в пущи своей поволочит, тогды мает тому, чие озеро будет, ґвалт платити, а гос-подарю противня и за рыбу, на чом тот смети кметь присягнути, што ему шкоды в рыбе станет. Также ести чужии сеножати у своей пущи хто ґвалтом покосит и вытискаючы того от его сеножатей бой вчинит, тогды повинен будет ґвалт платити а господару противня. Естли ж бою не будет, а хто сеножати чужие покосит, тогды повинен будет сено з навезкою вернути.


  1. Хто бы в пущы своей застал чиего человека.


Хто бы в пущы своей застал чиего человека и пограбил, тогды за тот грабеж не повинен навязывати, нижли мает того человека пану и тот грабеж на рукоемство дати и до пущи купню повести где пограбил и шкоды своее на нем доводити. И естли шкоды на нем доведет, тот мает ему оправовати, а ести шкоды ему в пущы от него стало, он безвинне его пограбил, тот грабеж мает ему навязывати.


  1. Хто бы мел спор о борть або о входы в пущы, а хотел хто кого от бортей и от входов спирати, як мают межи ними право вчинити.


  1. Хто бы кому озеро або сажовку, або став зволочил.


  1. Хто бы кому соколе гнездо сказил або порубал.


  1. О боброве гоны.


  1. О хмелищах.


  1. О принаде пташом.


  1. Хто бы принады злодейским обычаем показил.


  1. Устава за дерево бортное, што мает быти плачно.


  1. Хто бы кому сосну пчелницу порубал або сказил.


  1. Хто бы порубал або сказил сосну.


  1. Цена пчолам.




  1. Хто бы кому в гаи зарощоном шкоду вчинил.


Хто бы кому у гаи зарощоном которую шкоду ґвалтом умыслне вчинил або рубал, естли шляхтич шляхтичу, тогды мает ему ґвалту заплатити дванадцат рублев грошей, а шкоду оправити за воз дерева по ос-ми грошей. А естли бы мужик мужику гаи ґвалтом порубал а шкоду вчинил, тогды мает заплатити три руб-ли грошей, так, яко б ему межу переорал, а шкоду оправити. А естли бы хто злодейским обычаем, а кому по-рубал боярину або мужику, а его бы з лицом з деревом было поймано, а лицо бы вынято, тогды мает окупа-ти горло свое. А естли бы самого не поймано, а лицо было вынято, тогды за кождое дерево, которое бы го-дило ся на бервенье, яко на клеть, так и на избу, по дванадцяти грошей, а которое будет ся годити яко на ог-лобли, так и на дрова, – по шести грошей.


  1. Хто кому сад покрадет.


  1. О шацованье земли.


Теж уставуем: коли быхмо мы сами або панове-рада наши выслали шацовати именя в которой кол-век речы, тогды мают шацовати под тым способом: служба людей, десет коп грошей, земля пустовская – пят коп грошей, а пашни дворное бочка земли навозное – пол-копы грошей, а не навозу – полтретядцать грошей, а сеножати на воз сена – по пятнадцати грошей, а боры и лесы, которые бы ся годили на пашню и на сеножа-ти, мают потому ж шацовати, а пущы мают шацованы быти подлуг важности и пожитков земли, каковая земля и пуща пожиточна будет.


Категорія: Перший Литовський Статут | Додав: sb7878 (21.11.2009)
Переглядів: 251 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2017