Меню сайту

Форма входу
Логін:
Пароль:

">Історія України » » Книги » Перший Литовський Статут

Роздел осьмый

Роздел осьмый


О права земские, о границах и о межах, о копах


  1. Напервей починают ся выроком королевским а с подпиью власное руки его милости: иж хто кому всхочет через границы або через межу землю отняти, мает кождого стану в том артыкуле менованом и з светки своими шестма, кому права скажет, сам присягнути.


Теж уставуем: естли бы которые бискупове и духовные закону, яко рымского, так и греческого и князи, и панове, и пани вдовы, и земяне мели имения и люди, и земли, ловы и лесы, и озера, и бобровые го-ны в границах або в межах а хотел бы один другого, землю перешедши, границу або через межи уступати або люди и земли, и ловы, и лесы, и озера, сеножати и бобровые гоны отнимати, хотячи его с того именя вы-тиснути, тогды мают з обу сторон по осмнадцат светков перед правом поставити. И кого найдут суди близшого ку доводу, тогды с кождого стану, вышей мененых, шестма светки а сам на семый на всем при-сягнути.


  1. За давностью земскою близший будет держанья своего доводити.


Теж уставляем:иж кождый держачый за правом своим прирожоным або набытым, або тож за дав-ностью земскою близшый будет держанья своего доводити, то есть сема светки людми добрыми, шляхтичи або листы, або иными людми годнейшими близкими суседы. Чии будут светки годнейшие, тые мают свет-чити без присяги их телесное подле давнего звычая земского, за которых зознает сторона доводячая реч свою мает одержати, а пред ся другая сторона, естли будет хотети, мает правом искати.


  1. О рок завитый на землю выехати.


Теж уставуем: иж рок сторонам ку граниченью судом положоным мает быти завитый. А про то че-рез жадную и причину не мает отложон быти далей толко с тых причын, которые особным артыкулом суть описаны: то первое мором а соймом вальным, службою нашею господарскою а немоцю. Коли бы которая сторона окроме тых чотырох не стала, тогды другая сторона за своим врадным доводом перед ездоки на то выставлеными мает реч свою одержати подле заведеня светков присяглых на местцу граничном поставле-ных и своее телесное присяги и тым мает вжо свою реч на вечность одержати. А естли бы хто перед тым роком был немоцон, мает дати судьям ведомо и сутяжному, тогды мает то отложоно быти поки он выздоро-веет, а на другом року перед судями мает присягнути на том, иж справедливе был немоцен а перед роком ся рознемог (і) на тот суд быти не мог, тогды мает другого приятеля своего на свое местце установити через лист свой, а тот мает также моцон быти, как и того самого.


  1. О вказанье границ которые лепшые.


Теж уставляем: колибы судья або ездок от права высланый был на розъезд, тогды тот судья (або) ез-док оную сторону, которая лепшие и знакомитшые привилья и листы, и знаки або копцы, або грани вскажут, будет повинен ку доводу припустити. А естли бы с обудву сторон знаков не было, тогды чии светки годней-шие будут, того мает ку доводу и присязе допустити. А веджо таковые мают разумети светки што бы шлях-та, але тые светки шляхта и люди добрые не подозреные, которые будут суседы близкие и сумежники, тые годнейшие будут у сведецетве, нижли тые шляхта, которые не граничники и не сумежники.


  1. О землю обрубную и о суместные, как мают довод чинити.


Теж уставляем: естли бы хто с ким будет право мети о землю обрубную, тогды которой стороне по-вод усказан с права, светков своих подле обычая права осмнадцять повинен будет перед правом поставити и по три разы водити, а сторона с тых трох одного обирати мает, аж покуль шесть мает обрати и как тот пан або земенин с тыми светки присягу вчинившы заведает, потоле мает граница чинена быти. Нижли естли бы право мели о землю сумежную а не у одном местцу порозну, тогды и на кождой межи мает сам з шестма светками повинен будет присягати. Нижли светки которые на первой межи присягнут, на другой межи того ж часу светчити не могут.


  1. О повод, естли бы суди згодити ся не могли.


Теж уставуем: коли суди от нас господара взятыи альбо от панов-рад наших выехали на року, тогды мают ся справовати тым обычаем: первей мают ся обослати и зложити местцо и где мают выехатии снемши-се посполе, выслухают речей обеюх сторон, яко жалоб так и отпоров, и объехати землю обеюх сторон, куды поведут, и смотрети листов и знаков. Чии будут листы альбо знаки лепшии, того мают ку доводу припусти-ти подле обычая права. Пакли бы спор мели о повод, а згодити ся не могли за спором своим, а одной сторо-не фолкгуючы, тогды выслухавши жалоб и отпоров и списати мают и не выпускаючы сторон з моцы своее от права, запечатавшы реестр тых речей своими печатми, мают послати до воеводы, в которого повете тое право будет и науку взяти, хто будет близшы ку доводу, а сами оттоле зъежчати дотол, покол науку от вое-воды возьмут, не мают, олиж мают, науку воземшы, наконец справедливость вчинити. А вшакже которая строна судей видечы кого близшого ку доводу а фолкгуючы стороне противней сказати не хотели, тогды по-коле будет наука от воеводы. А што обедве стороне на светки и на суди наложат, повинны будут тые суди сами оправовати.


  1. У сведецтве жадного иншого закону не мети кроме хрестьян римского

закону або греческого.


Теж уставуем: иж светки о реч земную и о повод держанья земли не мают припущоны быти жидове ани татарове, одно хрестиянского закону латинского або греческого закону. А вшакже и межи тыми хрестияны, которые бы на кождый год в плебанов або в попов своих на их споведи бывали а ни у злой славе межи околицы, а ни у злодействе, а ни у фалшивстве, тые мают допущоны быти сведец-тва о земное дело. А хотя б и хрестияне будут латинского закону, так и греческого, которые божого тела не принимают и на исповедь не ходят, тые о землю у сведецтве перед правм не мают быти допу-щены. А в иншых речах всих, яко жидове и татарове, так и хрестияна, кождый сведецтва допущон бу-дет подле старого обычаю.


  1. А хто мает з державцы копу вести.


А естли бы который земенин мел право з державцею або с паном, а тот пан або державца мел у сво-ем повете сугрань, а мели бы копу вести, тогды того пана державца, который держит, не мает быти прос-тый чоловек поличон за светки, кром шдяхты або инших поветов людей годных веры, близких у сусед-стве.


9. Роки как мают быти положоны быти о земное право.


Хочем теж уставляем: иж кождый очивисте рок ку граниченью толко крот, колко бы крот надобе было, мает быти на неделю правом положон. А которое стороны судья ведет того сказанья (на) обе стороне будут повинни приняти, небытности других судей не вымовляючы, кром службы земское або хоробы, або теж естли бы в речы нашой земской в руках неприятелских был або поселстве от нас был послан. А естли бы хто через лист а не очевисто, або ездоков, на землю взял от господара короля его милости або от панов-рад, ав тот перед стороною людми добрыми, годными веры и вземшы вижа во враду у дворе господарском, кото-рый наближей будет, тогды мают ему суди выдати листы, а он мает сторону обослати перед роком ему датив и ему весть дати мает абы он ку тому року налепей ся зготовал и за ся того невымовлял, жебы ку тому року ся не готовал, и будет повинен отповедати яко на завитом року.


10. Хто бы кому границу або межу сказил.


Пакли бы шляхтич шляхтичу границу сказил або огнем выжог, вырубал гвалтовне и яко-колвек инак, а было бы то на него переведено, тогды таковый мает заплатити ображоному дванадцат рублев гро-шей. А естли бы межу переорал, тогды три рубли грошей, а вины толко ж8, а над то границу або межу чиего скаженую будет повинен з урадом направити по старому. А естли бы тая граница або межа здала ся ему в кривде, мает ее правом спирати а не гвалтом.


  1. О лес суместный и о поробки.


Теж уставуем: естли бы хто мел лес сумежный, тогды мает кождый з своего поля против себе про-робки чинити, а от леса ни одного не мает заходити, а как сотнут ся топоры – тут будет граница. А вшак-же естли бы один дуж был и болше пробил, нижли другий, а оному бы ся видела кривда, а он бы его потяг-нул до права, тогды мает сослано быти и смотрено, тогды оный мает лесу дати против проробков, што бол-ше проробил, хотя не так доброго, поки тот проробит. А коли оный тот лес проробил который мел, а ровно столкож проробит колко и оный, тогды мают в лыко и лихое и доброе поделити наполы. А оный бы не мел лесу ему отповести, што болшей проробил, тогды ему мусити проробков своих на полы делати.


12. Кому бы межи именей река граница была.

Коли бы межи которыми дединами река вместо границы была, а под часом сама на чию ся дедину повернула, оставивши старое речище, тогды однак межа або граница по старое речище мает держана быти своего берега стародавнего, а оное реки половину мает поживати в ловеньи рыб и у инших пожитках. А ест-ли бы хто реку перекопал умыслне ку шкоде суседа своего, а тот бы его о то ку праву позвал а довел бы, то-гды оному мает право сказати, абы за ся реку по старому загамовал и шкоды, и гоны бобровые и иные ему оправовал.


  1. Ести бы хто своим ставом инший став або сеножать затопил.


Коли бы хто у своей дедизне супольную мел, то есть обадва береги его, а на ней ставы и млыны по-ставил, а суседние высшие млыны своими млыны затопил, тогды мает вижи з ураду взяти и з вижом мает спустити воду и шкоду затопленому оправовати мает вод луг слушного доводу. А ести бы сеножать затопил без воли того, чия сеножать есть, тогды будет ли его воля отмегну взяти, он мает ему отмену дати, а пакли бы его на то воли не было и он нехай по тому держит воду, как бы его сеножать шкоды не было. А и воду теж так мает держати, как бы верхнего млина не затопил. А ести бы половину реки або хотя и супольную ре-ку мел, а присыпал греблю к чужому берегу або сеножать затопил без его дозволенья, тот тую греблю роско-пает, тогды не повинен будет ґвалту платити, бо нихто не мает без дозволенья к чужому берегу гребли засы-пати а ни ставу заняти.


14. Хто бы хотел к берегу чужому став заняти.


Теж хто бы хотел к чужому берегу став заняти або чужие сеножати потопити, або покосити, або лес потопити, або поля поорати, тогды мает такжо того вижом обослати и заповедати, под закладом и сужона мает быти тая кождая реч тым же обычаем, яко в том стоит артыкуле высшей писано.


  1. Хто на чией земли посеет збоже, как мает заповедати вижом, абы не звозил

до права под закладом.


Теж хто коли на чией земли жито посеет, тогды тот, хто поведает свою землю, мает взяти вижа з ураду в чием повете седит и мает заповедати ему под закладом на нас господара и на врадника, штобы он того жита долов не вез, а пожоншы поставил на той же земли до права и рок положившы мают с обу сто-рон ездоки вывести. А естли б хто заповедал правом перевел, што ж оное жито будет сеял на его власной земли, тогды мает быти ему как земля, так и оное жито. А естли бы через тот вышей писаный заклад права не дождавшы оное жито пожоншы и звез долов, тогды мает заклад и жито платити з навезкою. А естли же хто будет на своей земли власной сеяти, а он ему то заповедает, а того правом не переведет, иж была зе-мля его, таковый тот заклад мает сам платити до скарбу нашего господарского и шкоду тому оправовати, а то есть шкоды, естли бы чие жито за заповедью погнило. Або теж оный, хто ездока вывел и на его нало-жил, а того, на кого жаловал, не довел, тогды тое жито мает тому платити и тую шкоду всю мает оправо-вати, а то есть наклад. Хто бы кому хотел через границу шкоду вчинити в тых речах нижей писаных, тогды мает заклад таковый быти на короля сто рублев грошей, на державцу – дванадцать рублев, а на державцу – три рубля. А тая заповед житу и сеножатем мает быти до Божего Нароженя.


16. Хто бы земли в держаньи был три годы, а другий бы правом не перепершы жито пожал або жатое побрал, або бой учинил и сохи порубал.


Теж уставляем: иж коли бы хто которую землю держал во впокою три годы а с покоем сеял або орал, а хто бы пришодшы на тое поле пожал або пожатое взял а вдарил самого человека его, або котораго колве, або вола, або соху зрубал, таковый мает платити гвалт дванадцать рублев грошей, а нам господару толкож. А естли возмет без бою, тогды мает шкоду платити з навезкою, а потом коли хочет держачего о тую землю правом врадным спирати. А естли бы хто в кого отнимал, а другий того боронил а в держанье не дал, тому мает право быти, и хто вземшы винен будет, тот мает шкоды и гвалт оправовати.


17. Хто бы кому светки ганил.

Коли бы хто свовольне стороне доводячей светки ганил, то есть ести бы он подлуг права поставил осмнадцать светков, а тот бы межи тыми осмнадцатма светки не обобрал шести годних веры, и их отстав-лял, хотечи ему тым права кончанье переказати, а тот доводячи другими ся светки не осмотрил, а мел бы тым на оном року завитом реч свою уступти, тогды таковый моцон будет о тое светков своих наганенье там же перед судями их очищати. А коли тыи судьи узнают, иж ему тых светков свовольне зганил и отставил, а они ся выведут, тогды таковый отставуючы с тых светков кожного зганених, водле стану кожного з них бу-дет повинен навязывати вод луг року их, шляхтич, яко шляхтича, а хлопа – яко хлопа, так якобы его ранил.


18. Коли бы хто светков наганеных перед судом не очистил.

Коли бы хто светков наганеных перед судями своих зганених всих не очистил, тогды, хто светком зганит, а оные светки заганеные не очистили ся, тогды тые светки, которые приганеные, мают присягати. А ести бы с обу сторон светки межи собою зганили, тогды тые светки на обе стороны мают отставити, а знову иншых светков с обу сторон мают поставити неподозреных, и межи тыми которые будут, тые мают з светки присягати.


  1. О увезанье у именье за долг або за иншую причину, як ся мают увяжчие справовати.


Теж коли быхмо котрого дворянина нашого послали або з ураду котрого воеводы в чие имене увя-зывати сторону або котрого врадника нашого за долг або за которую колвек иншую причину, тогды тот увяжчий або виж, кого будет увязывати, мает то чинити з людми добрыми, стороними з двема або трема шляхтичы, вси статки домовые и которые колве речы у оном именьи або у дворех будут, мает верне пописа-ти под сведомом тых добрых людей, иг один реестр под печатми своею и тых людей добрых мает дати тому, кого увезти мает, а другий – собе зоставити, а третий – врадови дати, от кого послан будет. И коли потом хтобы хотел вижа нагобити, поведаючы, иж он справовал не подле тое уставы нашое а которую шкоду в том именьи учинил, тогды будет он тыми реестры и стороною прав, а его при таковой справе нихто пересветчи-ти не можетг.

А естли ж бы тот увяжчий иначе вчинил, а не справовал ся подле тое уставы нашое, тоды мает оную шкоду платити, што-колве у оном дворе в тот час згинет на што слушный довод учинит або на чом шкодный присягнет. А ести бы увяжчему нечим платити, ино его за шию выдати. А ести бы тот увяжчий слушне то перевел, иж тое имене со всеми статки и речми наймя пописаними кому иному подлуг воли и науки нашое господарское або панов-рад подал, тогды ужо тот который в увяжчого тые статки и речы побрал, повинен сторонам на которые прислушает перед правом отказывати и оправити.


  1. О люди, которые приходят на волю и заседевши волю проч идут, што мают платити.

Теж уставуем: иж коли бы чоловек волный пришол за которого князя албо за пана и сел на воли, и выседевшы волю хотел за ся проч пройти, тогды олиж толко ж заслужившы тому ж пану своему, колко на воли седел. Естли ж бы не хотел толко ж заслужити, толко мает пенязми заплатити за кождую неделю по шести грошей. Естли ж бы он заседевши волю и втек за другого пана, тогды тот, за кого втек, мает ему его выдати не мней, яко отчича. Пакли бы на обсылане его того человека выдати нехотел, а того бы на него пе-ред правом доведено, тогды мает сам за него платити за кождую неделю, колко на воли не робил, по шести грошей. Естли ж бы тот человек ему приручон был, а он его выдати не хотел и он за ся от него втек, тогды он сам повинен будет тому, от кого первей до него втек, платити, яко за отчича, десят коп грошей, и за сы-нов его, колко с ним втекло будет, по десяти коп грошей, и за се колко не робил седечы на воли – за неделю по шести грошей.


21. Чужого человека земли не мает закупати без воли пана его.


К тому теж уставуем: иж не мает жаден боярин а ни человек в чужого человека земли закупати без воли пана его. Естли ж бы чужого человека землю без воли пана закупил и што на ней посеял, тогды тое се-яное и пенязи тратит, а тот пан чия земля, мает без откладанья пенязей землю ку своим рукам узяти, а он и по том человеце его, в которого будет землю закупил и на поручнику, через чии руки пенязи дал, искати не мает для того, иж то учинил на тую уставу нашу, так же и чужого человека не мает нихто закупати без воли пана его.

22. Ести ж бы хто с ким положил право межи людми своими под страченьем прав, а сам не станет, тот реч свою тратит.


Теж уставуем: ести бы хто положил рок под страченем, сами межи собою и людми своими справед-ливость чинити. А которая сторона на тот рок не станет и судей, и людей своих не поставит, и перед роком се знати той стороне не даст, для которое причины к тому року готов не был, тогды тую реч свою тратит. А той стороне, которая не станет, мают суди его всказ вчинити и шкоды всказати, на што довод слушный учи-нил. А естли на которую реч доводу не будет, тогды мает присега вчинена быти, ести в речы самое о ґвалт и о шкоды, тогда сам пан, а в речы людей – его люди.


23. Коли бы з дозволенья обеюх сторон дано имене в руки господарские, а господар дал тое держати до розсудку кому, а тот тое имне сказил.


  1. Которые братья або близкие маючи именье нероздельное, а перед правом зровнали и росписали, тогды тот дел мают держати вечне.


  1. Естли бы положон рок праву не под страченьем, одна ж сторона станет, а другая сторона не станет, мает дано быти той стороне увязанье в то, о што ся правует.



Категорія: Перший Литовський Статут | Додав: sb7878 (21.11.2009)
Переглядів: 230 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2017