Меню сайту

Форма входу
Логін:
Пароль:

">Історія України » » Книги » Перший Литовський Статут

Роздел вторый

Роздел вторый

О обороне земской


  1. Повинны каждый войну служити.


Уставуем с призволенем рад наших суполных и всих подданых: иж кожды княз и пан, и дворянин, и вдова также и кождый сирота, лет супольные маючи або не маючи, и всякий оный человек, земское именье маючи, часу потребы с нами и с потомки нашими або при гетманех наших повинен войну служити и выправляти на службу военную, колко бы, коли надобе было подле уфалы земское, яко на тот час будет потреба указывати, тоесть з людей, так отчизных, как и похожих, и з именя, так отчизного, как и выслужо-ного, так (і) купленого, кроме хто бы от нас держал в заставе именье нашо. Тогды, тот з людей наших пови-нен будет выправовати подле уфалы, которая на тот час будет уставлена, пахолка на добром кони, што бы конь стоял за чотыри копы грошей, а на нем бы панцыр а приблица, а корд и повеза, а древцо с прапорцем. А который боярин або мещанин не мает у своим именицы (людей) так много яко устава будет, тот мает сам ехати и служити подле важности имнея свого, а которы пан не мает ни одного чловека, тот мает сам ехати как могучи або как за наглою ґвалтовною потребою листом нашим господарским поставлено будет. А на местцу менованом, часу через листы наши положоном, мает ся очевисто ставити и дати ся шиховати и попи-сати ся гетманом нашим на оный день, который через нас або через гетманы наши к тому шихованю и попи-су будет положен и выволан.

А коли бы было колько братьи недельное, тогды с них годнейший з именя их сумесного один межи ними мает войну служити тымже обычаем, как вышше поставлено. А тую уставу подданые наши мают дер-жати до десети лет, а как десет лет выдет, тогды кожды мает военную службу служити подле можности своее, как и перед тем служили.

Хочем теж мети и вставляем абы уси мещане и подданые наши часу навальное потребы и з иншими людми нашими земскими войну служили або з дозволеьем нашым на войну выправляли. А хто бы колвек с тых выше мененых войны не служил або приехавши на рок не пописал ся, а хотя и пописал ся а шиху не до-ждал, або и шиховав ся, а без воли гетмановы поехал проч, тот имене своее тратит под тым обычаем, яко войны не служил ...


  1. Вси повинни становитися под хоругвою своею поветовою.


Хоче теж и приказуем грозно абы вси подданые наши военную службу повинни не инде бы ся ши-ховали, а ни ся инде становили парсонами своими, толко под хоруговю поветовою в котором повете сут осе-ли, кроме росказанья гетманскаго. А ести бы который с них службу мел в некоторого пана рад наших або врадников, або теж в кого оного, тот будет повинен местце свое війську зайняти) подле пана своего, кото-рому прислухает; ким-(небудь) иным, войны не повинным, опустити и омешкати не смел под страченем именя своего.

А которые с подданых наших мають у в инших поветех розные именя свои, тот мает в повете своем том со всим почтом з именей купленых и выслужоных, и отчизных, и з женнего имненя стати в котором по-вете будет его имене отчизное головное. И теж которые слуги князские и панские маючи под князми и паны именя, а другие именя под господарем покупили, тогды в час потребы, оставивши пана своего, мают ся под-ле хоругове становити для тых именей своих, которы под королем покупили. А естли бы хто таковый под хоруговью, под которою имене купил, стати не хотел, тогды тот имене на господаря тратит.


  1. Духовные з именя закупного повинни сами парсунами своими на службу господарскую ехати.


Теж, коли бы который духовный имене закупное держал, тогды з именя закупного повинен будет сам своею парсуною, подле уставы нашое, на службу господарскую и земскую ехати. Естли ж который ду-ховный будет мети имне дедизное, тогды повинен з именя дедизного на службу нашу и земскую военную выправовати, а их парсоны будут на ласце нашой господарской.


  1. Кождый по шиху на том почте при господаре або при гетмане служити повинен.


Теж уставуем: иж кожды подданый наш шиховавши ся и пописавши ся обычаем выше писаным с тыми конми и со всим статком, котрым ся шиховал … повинен будет войну служити на тех же конех, слуг и статку своего, с котрым ся шиховал и пописал, не мает з войны (їх) отсылати аж до роспущеня суполного войска ношого.

Который колве бы подданый наш то смел вчинити против тое нашое уставы, будет ли оселы, тот имене тратит, (за тим же покаранням) как бы на войне не был; а естли бы тое учинил пенези бравши и человек неоселы – таковый каждый честь свою тратит, якобы з битвы втек.

А пописавши кождого коня мает написати в шерсть и клеймо его у реестр намалевати. А станы свои вси поветники мают у одном месте при хоружом мети, а розно немают стояти.


  1. Который немоцы своее не может на войну ехати, мает перед гетманом немоц свою оповедети.


  1. Естли бы хто мел сына который бы мого службу земскую заступити, мает гетману оповедити естли будет годен.


Пакли бы хто был здоров, а мел сына, который от него неделил а ни теж служит у двора нашего гос-подарского, а будет тому осмнадцать лет, он може за отца на войну ехати, а мает сам же с тым сыном до гетмана нашего ехати … А пакли бы тот сын не здался гетману добре годный, тогды сам отец мает на войну ехати.


  1. Естли бы хто замешкал року войны и на рок положоный не приехал без жадное слушное причины.


  1. Гетманове не мают казати болш брати от попису войска нашего писаром своим, толко от коня по полу грошу, а роспускаючи (військо) не мают ничого брати.


  1. Которые будут посланы над заставою старшими.


  1. Хоружие не мают земян осаживати дома а ни по шихованю отпускати.


  1. Кождый без ведома гетманского не мает з войны проч ехати.


  1. Сторожи военное хто бы негаразд досмотрел.


  1. Кого пошлют в заставу абы был там на рок, а он на рок положоный там не будет.


  1. На войне будучи не мает нихто на домы и гумна шляхетские наежджати.


Теж уставуем: хто бы на войне будучи, который шляхтич наежджал на дом шляхтича або на гумна котрого шляхтича, або едучи на войну по дорозе грабил, а переведено то было на него што пограбил або по-шкодил, тогды иле крот будет тот на дом або на гумна наежджати, або по дорозе грабити, тот за кождым своим наездом и по дорозе бранем мает ґвалт платити.


  1. Коли бы кому стацей недостало на войне, буд на самого и на кони его.


Кому бы недостало будучи на войне стацей и самому ести, и на кони его, тогды тот з вижом гетман-ским где ехати або поити, або взяти потребу живности собе и на коня, а то мает заплатити водлуг уставы по-ложоное. А дрова мають брати где будут стояти, нили домов разбирати и плотов жечы, и ставов волочити, и спускати, а ни жит ни ярин не мают топтати а ни травити. А ести бы хто таковую шкоду учинил, тогды мает гетман наш таковых в ланцуг сажати, а пред ся оный тую шкоду мает оправовати и ґвалт платити.


  1. О наход або гвалт военны.


Категорія: Перший Литовський Статут | Додав: sb7878 (21.11.2009)
Переглядів: 272 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2017